Négy tévhit a műanyag ablakokról, ami tartja magát a Fejér megyei Abán is

Hogyan válasszunk árnyékolót a tetőablakra a Zala megyei Hévízen?
2020-11-08
műanyag ablak, műanyag ablakok, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók
Amit műanyag ablak olajozásáról tudni érdemes a Vas megyei Sárváron
2020-11-15

Sajnos még mindig sokan szkeptikusak a műanyag ablakokkal szemben. Nem merik választani, mert még mindig az él a köztudatban, hogy a fa ablak az igazi. Pedig ez egyáltalán nem így van.

De lássuk, mi a négy leggyakoribb tévhit, ami miatt sokan nem mernek műanyag ablakot venni az olyan Fejér megyei településeken sem, mint amilyen Székesfehérvár, Dunaújváros, Mór, Sárbogárd, Bicske, Gárdony, Ercsi, Enying, Polgárdi, Pusztaszabolcs, Martonvásár, Velence, Csákvár, Rácalmás, Aba, Bodajk, Adony vagy akár Lovasberény.

Az első, és talán legelrettentőbb hamis információ, hogy a műanyag ablak silány minőségű. Bár az ablakok fő alkotóeleme a műanyag, nem csak ebből állnak, hanem rozsdamentes acélból például a tokrendszer, illetve a vasalat, amitől egy műanyag ablak masszív és strapabíró lesz.

A penész és a pára kéz a kézben járnak, mint elrettentő erő. Bár ez a tévhit a fa ablakokat ugyanúgy körbelengi, mint a műanyag nyílászárókat. Az is tény, hogy a műanyag ablakok jobban szigetelnek a fa ablakoknál, így jóval kevesebb a szellőzési lehetőség.

Általában a műanyag ablakok résszellőzővel vannak ellátva, ami segíti a légmozgást, ugyanakkor a rendszeres szellőztetéssel a penész és a pára is elkerülhető, akármilyen ablakunk is van. Tehát a penész nem feltétlen az ablak fajtájától függ, hanem a szellőztetés minőségétől.

Fakul, sárgul, csak fehérbe kapható – a leggyakoribb ellenérvek

A régebbi típusú műanyag ablakra jellemző volt, hogy az idő múlásával elveszítették a szép fehér színűket, kifakultak, megsárgultak. Ennek az volt az oka, hogy akkoriban még nem UV álló műanyagból készültek.

Manapság azonban már szinte mindegyik műanyag ablak rendelkezik UV álló tulajdonsággal, így ez a tévhit már idejétmúlt, és valójában nem is igaz. Aki attól tart, hogy pár év után az ablak csúnya lesz az időjárás hatásaitól, annak ettől már nem kell tartania, hiszen a mai anyagok jóval ellenállóbbak.

műanyag ablak, műanyag nyílászáró, műanyag ablakok, műanyag nyílászárók

Szintén a külcsínhez tartozó tévhit, hogy a műanyag ablakok csak fehérben kaphatóak, nincs meg az a szép, természetes hatásuk, mint a fa ablakoknak. Régen valóban így volt, de ahogyan az alapanyag is fejlődésen ment keresztül, úgy a színek tekintetében is jóval szélesebb már a választék.

Ha ragaszkodunk a természetes hatáshoz, ma már famintázattal, is kérhetjük a műanyag ablakokat, így nem kell beérnünk csak a fehér színnel.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!