Amit műanyag ablak olajozásáról tudni érdemes a Vas megyei Sárváron

műanyag ablak, műanyag nyílászáró, műanyag ablakok, műanyag nyílászárók
Négy tévhit a műanyag ablakokról, ami tartja magát a Fejér megyei Abán is
2020-11-11
műanyag ablak, műanyag ablakok, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók
A műanyag ablakok beállítása – valóban szükség van erre a Veszprém megyei Sümegen is?
2020-11-18

Sokan azért választják a műanyag ablakokat a fa ablakokkal szemben, mert nem kell őket karbantartani. Ez azonban egyáltalán nincs így, minden ablak, akármilyen anyagból is készül, minimális törődést azért igényel.

Ilyen feladat például a zárszerkezet olajozása, amit nem ért legalább évente egyszer megtenni. Mondhatnánk, hogy eddig sem olajoztunk, és köszönjük, az ablak eddig is tökéletesen működött, mi szükség lenne erre? Ha az ablakunk már 3-5 éves, akkor a vasalat ennyi idő alatt biztosan megtelt porra, és bizonyára nagy hálás lesz egy kis olajozásnak.

Az ablakok megfelelő karbantartására célszerű odafigyelni az olyan Vas megyei településeken is, mint amilyen Szombathely, Sárvár, Kőszeg, Körmend, Celldömölk, Szentgotthárd, Vasvár, Bük, Vép, Csepreg, Répcelak, Jánosháza vagy Őriszentpéter.

De miért pont az olajozást emeljük ki? Nos, azért, mert, ahogy beköszönt a hideg, sokakban felmerül, hogy az ablakot télre fel kell-e készíteni. Mivel erre a válasz, az internet tanúsága szerint egy hatalmas igen, ezért sokan neki is állnak a zárfogadót tekergetni úgy, hogy a vasalat olyan száraz, és legalább olyan poros is, mint a sivatag. Hogy ne okozzunk kárt, az olajozás az elsődleges feladat, amit télen el kell végezünk, akár tekergetni fogjuk a zárfogadót, akár nem.

Hogyan kell az olajozást végre hajtani?

Tételezzük fel, hogy ott állunk az ablak előtt, kinyitottuk, és már meg is találtuk a zárfogadót. De nem ezzel fogunk most foglalkozni, hanem az olajozással.

Először is készítsük oda a megfelelő olajt. Erre az étolaj vagy a sertészsír nem lesz alkalmas, ezeket gyorsan felejtsük is el. A művelethez műszerolajra, ajtóknál is használatos zárzóolajra, esetleg minden ezermester csodaszerére, a WD-40 kenőanyagra lesz szükségünk. A vasalaton találni fogunk egy olajozást jelző nyílást, itt kell pár csepp olajt a zárszerkezetbe juttatnunk.

műanyag ablak, műanyag ablakok, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók

Ha ezzel megvagyunk, csukjuk be az ablakot, és forgassuk el a kilincset párszor. A bukótól egészen a zárt állapotig kell ezt megtennünk. Erre azért van szükség, hogy az olajt szét tudjuk kenni a zárszerkezetben. Ha lerakódás volt a vasalatban, az alul ki fog csöpögni, ezt töröljük le. Ha ügyesen dolgozunk, észrevehető lesz a változás, a kilincs úgy fog működni, mintha új lenne.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!