A zsalugáter a kezdetektől napjainkig a Vas megyei Vasváron

harmonika ajtó, műanyag nyílászáró, műanyag ajtó, műanyag ablak
A harmonika ajtók előnyei és hátrányai a Fejér megyei Dunaújvárosban
2020-06-10
Szúnyogháló
Amit a szúnyoghálókról tudni érdemes a Veszprém megyei Tapolcán
2020-06-17
Összes

A zsalugáter a kezdetektől napjainkig a Vas megyei Vasváron

A zsalugáter egyre elterjedtebb árnyékolási megoldás hazánkban, bár sokan nincsenek tisztába a jelentésével sem. A zsalugáter lényegében egy olyan szerkezet, ami védi az ablakot az időjárás viszontagságaitól, de nem teljesen zárt, így a lamellák rései között beenged némi fényt.

De nem csak az esőtől vagy a napfénytől véd, hanem a mechanikai sérülésektől is óvja az üveget, emellett a szellőzést is biztosítani tudja, még akkor is, ha a zsalugáter zárva van. Általában fából készül, de manapság már más anyagokat is felhasználhatnak hozzá.

A fentiek mind hozzájárulnak a zsalugáter népszerűségéhez az olyan Vas megyei településeken is, mint amilyen Szombathely, Sárvár, Kőszeg, Körmend, Celldömölk, Szentgotthárd, Vasvár, Bük, Vép, Csepreg, Répcelak, Jánosháza vagy Őriszentpéter.

Eredetileg nyílászáróként funkcionált, mivel akkor még nem voltak üvegezett ablakok, lényegében csak a lyuk volt a falban, mint ablak. A zsalugáter jelentette az első zárható megoldást az ablakokra. A legelső változatok inkább a spalettákra hasonlítottak. Az évek folyamán sokat fejlődött a technológia, változtak az emberek igényei is.

Már nem csak az volt a cél, hogy minél nagyobb védelmet biztosítson az időjárás vagy a behatolók ellen. Igény volt a zárt állapotban történő szellőztetés is, és ennek eredményeképpen kezdett kialakulni a zsalugáterek mai formája.

Térhódítás a XX. századtól a modern zsalugáterekig

Bár már nagyon régóta létezett a zsalugáter, az első szabadalom Joseph W. Walker nevéhez kötődik, aki 1906-ban szabadalmaztatta Amerikában. Az elterjedésére azonban hosszú éveket kellett várni, hiszen a XX. közepéig nem volt egy népszerű találmány.

Később felkapott lett, és egészen a 70-es évekig hódított. Ekkor két alapvető probléma merült fel, ami megakasztotta a további terjedést. Az egyik, hogy nem tartották biztonságosnak a betörőkkel szemben, a másik, hogy akkoriban indult meg a légkondicionálók térhódítása, és már nem volt annyira kecsegtető a légáteresztő képessége.

A modern kor aztán új életet lehet a zsalugáterekbe, mivel elkezdték üvegezett ablakokkal együtt alkalmazni. Így már a hőszigetelésre és az árnyékolásra is megoldást kínált, ráadásul a biztonsági szempontoknak is megfelel.

Manapság már az esztétikai tulajdonságát is felismerték, és számos helyen alkalmazzák, hogy egy ház arculatát feldobja. Ráadásul kinőtte magát a technológia, és nem csak nyílászárókkal együtt kapható. Többféle kivitelben, és színben létezik, és tökéletes megoldást kínál az árnyékolásra.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!