A műanyag ablakok beállítása – valóban szükség van erre a Veszprém megyei Sümegen is?

műanyag ablak, műanyag ablakok, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók
Amit műanyag ablak olajozásáról tudni érdemes a Vas megyei Sárváron
2020-11-15
Fix szúnyogháló, Mobil szúnyogháló, rolós szúnyogháló, Szúnyogháló, toló szúnyogháló ajtó
Mit csináljunk a szúnyoghálóval télen a Győr-Moson-Sopron megyei Beleden?
2020-11-22

Amikor beszerelik a szép és új műanyag ablakainkat, a beépítők a munka végeztével pár jó tanáccsal is el fognak minket látni. Alapvető tudnivalókat kapunk a tisztítással és a karbantartással kapcsolatban, illetve szó fog esni az ablak beállításáról is, ha esetleg az évek múlásával ez szükségessé válna.

Ezeket az információkat el szokták mondani az ablakosok az olyan Veszprém megyei településeken is, mint amilyen Veszprém, Pápa, Ajka, Várpalota, Tapolca, Balatonfüred, Balatonalmádi, Zirc, Sümeg, Berhida, Devecser, Balatonfűzfő, Herend, Balatonkenese vagy akár Badacsonytomaj.

Sajnos a legtöbben az ablak tisztításán túl nem jegyeznek meg túl sokat, sem a karbantartásról, sem pedig a későbbi beállításról. Feledésbe is megy ez a dolog, egészen addig, amíg valamelyik évben elő nem veszik a témát, jól felkapják, aztán boldog boldogtalan állítgatja az ablakot akár szükség van rá, akár nem.

Mielőtt nagy lelkesen belevágnánk az ablak esetleges beállításába, előbb járjunk utána, hogy valóban szükség van-e erre, és ha igen, hogy kell ezt megtennünk. Akik évekig mellőzték az ablak olajozását, semmi esetre se kezdjék állítgatni az ablakot, mert ezzel csak több kárt okoznak, mint hasznot.

Először mindenképp az olajozás jöjjön, és csak ezután jöhet a nyílászáró beállítása. Az ablak beállítása lényegében azt jeleneti, hogy a zárógombát a tokra szerelt zárfogadóhoz forgatásra közelebb tudjuk állítani.

Honnan tudhatjuk, hogy indokolt az ablak beállítása?

Hogy valóban szükség van-e erre a tekergetésre, azt egy nagyon egyszerű módszerrel ki tudjuk deríteni. Ez az úgynevezett papírteszt, amivel meg tudunk bizonyosodni, hogy az ablak megfelelően zár-e.

műanyag ablak, műanyag ablakok, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók

A teszt igazából csak annyi, hogy kinyitjuk az ablakot, és az ablak szárnyai közé egy papírlapot teszünk, majd bezárjuk az ablakot. A papírlapnak a tokra felszerelt zárfogadók között kell elhelyezkednie. Amennyiben a papírt ki tudjuk húzni, akkor az ablak nem zár rendesen. Persze az is jó módszer az ellenőrzésre, ha a nedves tenyerünket a szárnyak érintkezéséhez tesszük, és ha hideget érzünk, akkor már indokolt is a beállítás.

Ha indokolt az ablak beállítása, akkor először is olajozzuk meg a zárat, és a kifolyt port is töröljük le. Ha régebbi az ablakunk, akkor tömítőgumik állapotát is érdemes ellenőrizni, és egy kis glicerines ronggyal át is törölhetjük.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!