Mikor érdemes ablakot cserélni a Somogy megyei Barcson?

harmonika ajtó, műanyag nyílászáró, műanyag ajtó, műanyag ablak
Kis helyekre harmonika ajtó a Baranya megyei Szigetváron
2020-04-08
Festhető-e a műanyag ablak a Tolna megyei Tamásiban?
2020-06-03
Összes

Mikor érdemes ablakot cserélni a Somogy megyei Barcson?

Egy ház vagy társasházi épület élettartama hozzávetőleg úgy 150-200 év, persze a folyamatos és megfelelően kivitelezett állagmegóvás mellett. Viszont a nyílászárók nem bírják ilyen sokáig.

Eljön az idő, amikor az apróbb javítások, festések már nem elegendőek. A régi ablakok 30-50 évig bírják és bár passzítással vagy gumitömítés cserével pár évig még elodázhatjuk, de előbb-utóbb cserélni kell.

Természetesen a nyílászárók cseréje nem olcsó mulatság, sokan döntenek félmegoldások mellett, hogy a keretet megtartják, vagy épp csak új életet lehetnek a régi ablakokba a mai modern technológiák segítségével.

Nincs ez másként az olyan Somogy megyei településeken sem, mint amilyen Kaposvár, Siófok, Marcali, Barcs, Nagyatád, Balatonboglár, Csurgó, Fonyód, Balatonlelle, Tab, Nagybajom, Lengyeltóti, Kadarkút, Zamárdi, Balatonföldvár vagy Igal.

Érdemes mérlegelni, hogy mivel járunk jobban: egy cserével, ami bár komoly beruházás, de a következő harminc évre megoldja a gondokat, vagy pár évente költeni egy kisebb, de szintén nem elhanyagolható összeget a javítgatásokra.

Azt is vegyük számításba, hogy a régi ablak mennyire felel meg a funkciójának, vagyis megfelelően hőszigetel-e egyáltalán? Milyen a fényáteresztő képessége? Az új ablakok javíthatják a klímát a szobában télen és nyáron is. A fűtés megtakarítást nagymértékben számításba kell vennünk és persze az esztétikus megjelenést is.

Ha már eldöntöttük, hogy új ablak kell, milyet válasszunk?

Ha elhatároztuk, hogy belevágunk az ablakcserébe, jön az alapvető kérdés, milyet is válasszunk: műanyag nyílászárót vagy fa ablakot.

Számos tévhit kering mindkettőről, ami nagyban megnehezíti a döntést. Alapvető tévhit mindkét esetben a penész kérdése, hol az egyik, hol a másik típusú ablakot okolják érte, vagy épp állítják, hogy azzal sosem lesz penészes az otthonunk. A penész a rossz szellőzés és a magad páratartalom miatt üti fel a fejét, így bármelyik típusú nyílászáró mellett is döntünk, ha megfelelően szellőztetünk, nem lesz ilyen problémán.

műanyag ablak, műanyag nyílászáró, műanyag ablakok, műanyag nyílászárók

A másik döntő szempont mindig az ár. Alapvetően elmondható, hogy a műanyag ablakok olcsóbbak a fa ablakoknál. Ugyanakkor, hogyha műanyag színén szeretnénk változtatni, vagy épp fahatásút szeretnénk, már közel hasonló áron fogunk hozzájutni, mintha fa ablakot vásárolnánk.

Érdemes mindkét típus esetén árajánlatot kérni, lehetőleg úgy, hogy a kiválasztott típusok minden kívánalmunknak megfeleljenek. Így elkerülhetjük a tévhitek okozta rossz döntéseket, hiszen lehet, hogy pont olyan információ tart minket vissza a jó döntéstől, ami valójában nem is állja meg a helyét.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!