Trükkök párásodás ellen a Baranya megyei Villányban

harmonika ajtó, műanyag nyílászáró, műanyag ajtó, műanyag ablak
Harmonika ajtó előnyei a Pest megyei Ráckevén
2019-07-10
fa ablak, fa nyílászáró, fa ablakok, fa nyílászárók, fa ajtó, fa ajtók
Szereti a természetes megoldásokat a Somogy megyei Kadarkúton?
2019-07-17
Összes

Trükkök párásodás ellen a Baranya megyei Villányban

redőny, alumínium redőny, műanyag redőny, redőny Pécs, műanyag redőny Pécs

A pára a tárgyakon, mint pl. üvegen, tükrön, csempén vagy akár a műanyag ablak tokszerkezetén tapasztalható nedves, ködös lecsapódás.

Akkor keletkezik, amikor a nedves meleg levegő hideg felülettel találkozik. A meleg levegő több vizet képes megkötni, mint a hideg, ezért ha lehűl (például a műanyag ablak üvegén), akkor a benne lévő felesleges víz kicsapódik. éjjel a levegő nedvességtartalma cseppek formájában csapódik le, ezek visszaverik az ébredő nap sugarait.

Amit a természetben megcsodálunk, az a mindennapi életben bosszant minket, ha az autónk szélvédője, a szemüvegünk lencséje vagy éppen az otthoni drága pénzért megvásárolt műanyag ablak üvegje is bepárásodik.

A harmatképződés pedig egy természetes folyamat az olyan Baranya megyei településeken is, mint amilyen Pécs, Komló, Mohács, Szigetvár, Siklós, Szentlőrinc, Kozármisleny, Harkány, Pécsvárad, Bóly, Sásd, Sellye, Villány, Mágocs, Bikal vagy Szászvár.

Ez a jelenség bekövetkezik bizonyos hőmérséklet és nedvességtartalom mellett. Lássunk pár javaslatot, amelyekkel megakadályozható a műanyag ablakunk bepárásodása.

Néhány évtizeddel ezelőtt szinte ismeretlenek voltak számunkra a párazáró fólia, a szarufák közötti szigetelés és a hőszigetelő üveg fogalmai. A hetvenes években fellépő energiaválság és az azt kiváltó olajár-növekedés miatt alakult ki az energiafelhasználás terén manapság tapasztalható tudatosság, valamint az energiatudatos építészet.

Ezekben az időkben az építőanyagok még nem zártak olyan légmentesen, mint manapság. A szél befújt a tetőszerkezet alá, az ablakok mozogtak, viszont ennek előnye is volt a laza csatlakozások biztosították a folyamatos és természetes szellőzést a házban.

Mikre érdemes odafigyelni?

A megoldást tehát több irányból tudjuk megközelíteni. Első soron csökkentenünk kell a feleslegesen a levegőbe juttatott nedvességet, így zuhanyozáskor ne tartsuk nyitva a fürdőszoba ajtaját, főzéskor használjunk fedőt, használjunk páraelszívót és a már forró vizet ne forraljuk tovább túl nagy lángon – azzal a víz hőmérséklete úgy sem emelkedik 100 °C fölé, csak a párolgást erősítjük, ne szárítsuk a ruhát a lakásban, ha a mosógépnek van szárító funkciója is, használjuk azt.

műanyag nyílászáró, műanyag nyílászáró Balatonboglár, fa nyílászáró, fa nyílászáró Balatonboglár, műanyag ablak, fa ablak

A legkorszerűbb műanyag ablakokon azért is csöpöghet a víz, ha maga a műanyag ablak szerkezet nem megfelelő pl. nem zár, tömít megfelelően és a beszökő hideg levegő folyamatosan hűti a belső üvegfelületet. Ez sajnos sokszor a hibás beépítés következménye is lehet.

A hideg üveg felületen lecsapódik a pára. Ennek megoldása lehet a résszigetelés javítása egy egyszerű réstömítő csíkkal, vagy egy sokkal korszerűbb gumitömítéssel, amik a mai általunk forgalmazott műanyag ablakoknál megtalálhatóak.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!