Műanyag nyílászárókról tények és tévhitek a Fejér megyei Székesfehérváron

Tegyük szebbé a lakást a Zala megyei Zalaegerszegen is!
2020-03-11
fa ablak, fa nyílászáró, fa ablakok, fa nyílászárók, fa ajtó, fa ajtók
Miért válasszunk fa ablakot a Vas megyei Szentgotthárdon?
2020-03-18
Összes

Műanyag nyílászárókról tények és tévhitek a Fejér megyei Székesfehérváron

Amikor ablak vagy ajtócsere előtt állunk, felmerül a kérdés, milyent is válasszunk? Manapság már fa és műanyag nyílászárók széles palettájáról válogathatunk. Dönthetünk a fa vagy a műanyag mellett is.

A műanyag nagy előnye, hogy kevés odafigyelést igényel a karbantartása, és rendkívül időtállónak is tartják. Sokan azonban óckodnak a műanyag ablakoktól, mert rengeteg rémhír és tévhit kötődik hozzájuk. Sok vád alaptalan, de vajon van, ami igaz is? Érdemes utánajárni ezeknek, mielőtt lebeszéljük magunkat egy jó döntésről.

Nincs ez másként az olyan Fejér megyei településeken sem, mint amilyen Székesfehérvár, Dunaújváros, Mór, Sárbogárd, Bicske, Gárdony, Ercsi, Enying, Polgárdi, Pusztaszabolcs, Martonvásár, Velence, Csákvár, Rácalmás, Aba, Bodajk, Adony vagy akár Lovasberény.

Sokan a nyílászáró besárgulásától tartanak. Régen talán igaz is volt, de a legújabb fejlesztéseknek és technológiáknak köszönhetően mára már csak tévhit. Ha találunk még ilyet az ismerőseinknél, jó, ha tudjuk, hogy ezek már régi darabok lehetnek, közel tíz éve nem szerelnek be már ezekből a típusokból.

Ezen felül sokan azért döntenek a fa ablak mellett, mert nem szeretnének a fehér színhez ragaszkodni. Igazából nem is kell. A renolit fóliás nyílászárók több színben, és akár fahatású változatban is elérhetőek.

Valós gond a penész?

A leendő vevők körében a harmadik fő ellenérv a penészesedés szokott lenni. Nyilván komolyan kell venni, mivel nem az esztétikához, hanem az egészséghez és a tisztasághoz kötődő problémáról van szó.

Ez létező jelenség, ám érdemes tudni, hogy ilyen esetekben nem a műanyag ablakkal van a gond, hanem a házunk vagy lakásunk szerkezete, valamint a környezeti elemek okozhatja a problémát. A nem megfelelő szigetelés vagy a magas páratartalom a penész fő oka. Megfelelő szellőztetéssel azonban nem kell félnünk a penésztől.

Ami fő érv lehet a műanyag ablakok mellett, az a kedvező ár. Ha standard, vagyis 5 légkamrás fehér műanyag ablakot választunk, akkor 30-60%-kal is olcsóbb lehet egy fa ablaknál.

Nem árt figyelembe venni, hogy a különböző igények megemelhetik az árakat. Ha nem fehér ablakot szeretnénk, a színezéstől függően akár 25-30%-kal is megnőhetnek a költségek. A karbantartásról sem érdemes megfeledkezni a műanyag nyílászáróknál, de erre a fa ablak esetében ugyanúgy figyelmet kell fordítanunk.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!