Miért van minden ablaknak szüksége az ablakpárkányra a Somogy megyei Balatonföldváron is?

redőny, műanyag redőny, alumínium redőny, külső tokos redőny, vakolható tokos redőny, belső tokos redőny
Alumínium vagy műanyag redőny a megfelelő számunkra a Baranya megyei Bikalon?
2019-09-29
Kiegészítők fontossága ablakcsere alkalmával a Tolna megyei Pakson
2019-10-06
Összes

Miért van minden ablaknak szüksége az ablakpárkányra a Somogy megyei Balatonföldváron is?

Valószínűleg az ablakpárkányra gondolva a nagyanyáink gondos kis házikója fog eszünkbe jutni, ahol gyönyörű piros muskátlik sorakoztak a párkányon.

Ám bármennyire esztétikus is ez a látvány, ennél sokkal fontosabb szerepe lehet ennek az eszköznek, amire csak ritkán gondolunk. Az első ablakpárkányt azért kezdték el alkalmazni, mert az ablakon végig folyó csapadék a ház oldalán folyt végig, ezzel felvizesedett a falkáva és a falsíkja is.

Éppen ezért az ablakpárkányok nagyon fontosak az olyan Somogy megyei településeken is, mint amilyen Kaposvár, Siófok, Marcali, Barcs, Nagyatád, Balatonboglár, Csurgó, Fonyód, Balatonlelle, Tab, Nagybajom, Lengyeltóti, Kadarkút, Zamárdi, Balatonföldvár vagy Igal.

A külső ablakpárkányok legtöbbször olyan anyagokból készülnek, amelyek ellenállnak az időjárási viszontagságoknak, a napsugárzásnak, a szélnek, az esőnek. Ilyen anyag legtöbbször egy speciális extra tartós műanyag vagy az alumínium. A belső részeken természetesen nincs szükség ennyire ellenálló anyagra, hiszen ott azért jobb esetben nem fogja jégeső érni a párkányunkat.

Az ablakpárkányok beszerelése és karbantartása

Az ablakpárkányok felhelyezését nem muszáj szakemberre bízni, de semmiképp ne álljunk neki, ha nem csináltunk még hasonlót, illetve nincs tapasztalatunk ilyen téren. Hiszen maximális figyelmet igényel ez a művelet, a legkisebb hézag miatt már nem fogja tökéletesen betölteni a szerepét.

A műanyag típusokat minden esetben ragasztásos módszerrel helyezik fel, mégpedig úgy, hogy nem teljesen vízszintes állapotra törekednek, hanem nagyjából 1-1,5 cm-es külső lejtést kell biztosítani.

Ez épp elég ahhoz, hogy a párkányra zúduló esővíz ne az ablak fele folyjon. A külső párkányok felhelyezése közben keletkezett akár pár milliméternyi repedéseket és hézagokat is érdemes szigetelő képességű szilikon tömítőanyaggal kitölteni.

Nagyon fontos, hogy amíg a belső párkányok egy szintben lehetnek a falfelülettel, addig kint mindenképp rá kell számolni 3-4 centimétert, hogy a lecsurgó folyadék a fallal egy síkban, de mégsem a falon csöpögjön le.

Az ablakpárkányok takarítása nem igényel különösebb feladatot, amit viszont érdemes betartani, hogy soha ne álljunk neki a tisztításnak olyan szerekkel, amelyek savas, maró vagy súroló szemcséket tartalmaznak, hiszen ezekkel csak rongálni fogjuk a felületet, amely könnyen elveszítheti a fényességét és simaságát.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!