Miért párásodik a műanyag ablakoknak az üvege és penészedik Marcaliban a lakás?

műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók, műanyag ablak, műanyag ablakok, műanyag ajtó, műanyag ajtók
Miért jó, hogyha teljesen üveges Aluplast műanyag ajtókat használ Dombóváron?
2017-08-16
műanyag ablak, műanyag ablakok, műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók
Miért tanácsos tetőtérbe Aluplast műanyag ablakot beépíteni Mohácson?
2017-08-30
Összes

Miért párásodik a műanyag ablakoknak az üvege és penészedik Marcaliban a lakás?

A címben szereplő kérdés akár kettő kérdés is lehetne, azonban nem érdemes ketté választani a párásodás és a penészedés folyamatát, hiszen a kettő szorosan kapcsolódik egymáshoz. A párás és rossz minőségű levegő következtében alakul ki ugyanis a penész, mely megfelelő szellőztetéssel elkerülhető lenne. Sokszor merül fel azonban a kérdés, hogy miért van az, hogy a régi ablakoknál kevesebb szellőztetés mellett sem alakult ki penész a házban, míg az új, elvileg korszerű műanyag ablakok beépítése után erre különös figyelmet kell fordítani.

A válasz erre pont a magasabb minőségben rejlik. Szeretnénk már a legelején leszögezni, hogy ha figyelünk néhány roppant egyszerű dologra, akkor egyáltalán nem kell a penészesedéstől tartanunk, de lássuk csak pontosan, hogy miről is van szó!

A régi ablakok nem zártak megfelelően. A nem jól kezelt felületük miatt alapban átengedték a levegőt. Ehhez még hozzájött a vetemedés vagy az éppen rossz beépítés, amelyek miatt kisebb, szabad szemmel nem látható rések keletkeztek, amelyek szintén átengedték a levegőt.

Ez a szabadabb levegőáramlás részben helyettesítette a szellőztetést, tehát távozhatott a pára is. Ez azonban azt is jelentette, hogy az ablakaink nem zártak rendesen, így energiát nem takarítottak meg nekünk, és a hőszigetelésről sem gondoskodtak megfelelően. Éppen ezért ezek az ablakok már abszolút nem felelnek meg a modern kor takarékos elvárásainak.

Az új, korszerű műanyag ablakok sokkal jobban lezárják a lakást. Pláne igaz ez akkor, ha a beépítésük is korszerű, az ablaknyílásokat pedig hőszigetelt falak veszik körbe. Ebben az esetben ugyanis nincs olyan rés vagy felület, amelyen szabadon távozhatna a levegő és vele együtt a pára is.

A bent keletkezett teljes páratartalom bent is marad a házban. Ez persze nagyon könnyen orvosolható a megfelelő szellőztetéssel. Megfelelő alatt pedig a napi 3-5 alkalommal történő rövidebb vagy egy hosszabb szellőztetés értendő.

Különösen igaz ez akkor, ha olyan tevékenységeket végzünk, mint a ruhaszárítás, főzés, fürdés, amelyek pluszban is megnövelik a szoba páratartalmát. Ezekben az esetekben érdemes pluszban és azonnal szellőztetni.

Főzés közben a legtöbb háziasszony amúgy is ki szokta nyitni az ablakokat, hiszen ellenkező esetben a sütő és a tűzhely nagyon felmelegíthetné a helyiséget. Illetve a ruhák is gyorsabban száradnak a nyitott ablakok mellett, így ezek a szellőztetések nem is igényelnek különösebb odafigyelést.

 

műanyag ablak, műanyag ajtó, műanyag nyílászáró

A nagyobb páratartalom jele lehet az ablakokon megjelenő lecsapódott pára. Persze nem mindegy, hogy az ablak melyik részén jelentkezik a pára. Bár sokak kételkednek benne, de nem az ablak hibája, ha annak a belső felén jelenik meg a pára.

Ez csupán annyit jelent, hogy túl magas a szoba páratartalma, és megfelelő szellőztetéssel orvosolható és elkerülhető ez a jelenség. Ha az ablak külső oldalán jelenik meg a pára, az azt jelenti, hogy az ablakaink kitűnően hőszigetelnek, hiszen az ablak külső oldala marad a leghidegebb (mivel a pára ott csapódik le), amikor a környezetében napkeltekor hirtelen felmelegedik a levegő.

A baj akkor van, ha az ablakunk üvegrétegei között jelentkezik nedvesség. Ez ugyanis már az ablak hibáját jelzi. Ha garanciális az ablakunk, akkor ebben az esetben mindenképpen reklamálni kell.

Forduljon hozzánk bizalommal amennyiben Ön Kaposvár, Siófok, Marcali, Barcs, Nagyatád, Balatonboglár, Csurgó, Fonyód, Balatonlelle, Tab, Nagybajom, Lengyeltóti, Kadarkút, Zamárdi, Balatonföldvár, Igal él vagy bárhol Somogy megyében.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!