Mennyire energiatakarékos az ablakunk és mennyire számít ez például Oroszlányban?

beltéri ajtó, beltéri ajtó Kapuvár, bejárati ajtó, bejárati ajtó Kapuvár
Tegyük vonzóbbá az otthonunkat egy egyszerű lépés segítségével Kapuváron is!
2018-03-07
műanyag nyílászáró, műanyag nyílászáró Oroszlány, műanyag ablak, műanyag ablak Oroszlány, műanyag nyílászárók, műanyag ablakok
Műanyag ablak vs. fa ablak. Melyiket válasszam Kiskőrösön?
2018-03-21
Összes

Mennyire energiatakarékos az ablakunk és mennyire számít ez például Oroszlányban?

műanyag nyílászáró, műanyag nyílászáró Oroszlány, műanyag ablak, műanyag ablak Oroszlány, műanyag nyílászárók, műanyag ablakok

Mindannyiunk számára ismerősek lehetnek a nyílászárókra és az egyéb, például műszaki termékre vonatkozó energiaosztályok. Mindenfelé láthatjuk őket kezdve a vízforralóktól egészen a hűtőszekrényekig és televíziókig. Ezeken felül pedig természetesen láthatóak ezek a jelzések a kétrétegű üvegezéssel ellátott ablakokon is. Talán már meg is álltunk, és többen is elgondolkodtunk azon, hogy mit is jelenthetnek ezek a kategóriák, és hogy vajon mi alapján számolják ki az energiatakarékosságot. Az energiaosztály vajon az üvegrétegre, a keretre vagy mindkettőre vonatkozik?

Mi is az az energiaosztály?

Az ablakok energiaosztályozása A-tól G-ig terjed. Mindegyik jelzés egy meghatározott takarékossági értéket jelöl. Ebben a sorban az A olyan ablakot jelöl, amely a leginkább energiatakarékos, és a legjobban bent tartja a meleget, a G pedig egy olyan ablak, amely annyit ér, mint egy lyuk a falban.

Az energiaosztály nem egyszerűen csak az üvegre vonatkozik, hanem az egész ablakegységre a kerettől egészen az ablak fedőrétegéig. Az egész egységet vizsgálták és tesztelték számos változóval szemben, az eredményeket pedig beillesztik egy olyan képletbe, amely megadja a végső értéket. Ezen végső érték alapján lehet besorolni az egyes ablakokat az egyes energiaosztályok alá.

Hogyan számolják ki a nyílászárókra vonatkozó energiaosztályokat?

Az energiaosztály három különböző vizsgálat eredménye alapján áll össze. Az első dolog, amit vizsgálnak az ablakon, az a teljes hő, amely a napsugárzás miatt átmegy az üvegen. Ezt nevezik g-értéknek. Ezt követi az U-érték, amely azt mutatja meg, hogy mennyi hő veszik el az ablakon keresztül. Végül pedig tesztelni kell, hogy a levegő szökik-e az ablak körüli tömítéseken keresztül. Ezt hívjuk L-faktornak.

Fontos, hogy ezek a tesztek standardizáltak, hiszen ennek köszönhető, hogy ezek az energiaosztályok mindenfelé ugyanazt jelentik a nyílászárók esetében.

műanyag nyílászáró, műanyag nyílászáró Oroszlány, műanyag ablak, műanyag ablak Oroszlány, műanyag nyílászárók, műanyag ablakok

Mit jelent egy bizonyos energiaosztály a nyílászáróm esetében?

Most, hogy már tudjuk, hogy pontosan mit is mértek le, érdemes arról is információt szereznünk, hogy mégis milyen értéket keressünk a nyílászárók esetében. Az A energiaosztállyal rendelkező ablakoknak igen magas a g-értéke, alacsony az U-értéke, és ugyancsak alacsony az L-faktora. Ez pedig lefordítva azt jelenti, hogy rengeteg hőt engednek be a házba ezek az ablakok, viszont nem engednek sok hőt ki, és majdnem semennyi levegő nem szökik meg a tömítéseken keresztül. Mindez pedig annyit tesz, hogy ezeknek az ablakoknak köszönhetően egy sokkal melegebb, kényelmesebb otthonunk lehet, ahol alacsonyabbak a közüzemi számlák, és környezetbarát a háztartás. Tehát egy A energiaosztályú ablakkal mindenki csak nyerhet.

Ez pedig különösen fontos például az olyan északi, Komárom-Esztergom megyei településeken, mint Tatabánya, Esztergom, Tata, Komárom, Oroszlány, Dorog, Nyergesújfalu, Ács, Kisbér, Tát, Lábatlan, Bábolna, Bajna.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!