A karbantartás ne vegye el a kedvünket attól, hogy fa ablakot válasszunk a Somogy megyei Nagyatádon is

Amit a szekcionált garázskapukról tudni érdemes a Baranya megyei Siklóson
2020-07-05
Hogyan védjük otthonunkat a nyári hőség ellen a Tolna megyei Hőgyészen?
2020-07-12
Összes

A karbantartás ne vegye el a kedvünket attól, hogy fa ablakot válasszunk a Somogy megyei Nagyatádon is

A műanyag ablakok egyik nagy előnye a fa ablakokkal szemben, hogy nem kell őket karbantartani és mivel sokan ódzkodnak ettől, inkább a műanyag nyílászárók mellett döntenek.

Pedig a fa ablak karbantartása sem bonyolult és nem is kell túl sűrűn elvégezni. Az ablak tisztítását akkor is el kell végezni, ha nem fa, hanem műanyag ablakról van szó. Ez nem egy bonyolult művelet, hiszen számos készítmény áll rendelkezésre hozzá. És ha már az üveget letisztítjuk, egy puha ruhával és némi mosószeres vízzel az ablakkeret áttörlése sem tart tovább pár percnél.

A fa ablakoknál a felületkezelés a nagyon sarkalatos pont. Ha natúr ablakot választunk, akkor már a beszereléskor gondoskodnunk kell a lazúrozásról, különben a fa elszíneződik, vetemedni fog és idejekorán ki kel cserélni.

Ahhoz, hogy évekig tündököljön, jó minőségű lazúrt válasszunk, ami véd az UV sugarak ellen és nem kezd el idejekorán pattogzani. Számos színben kaphatóak, így ki tudjuk választani, a számunkra legjobban tetsző árnyalatot. Azonban választhatunk már felületkezelt fa ablakot is, így ezt a munkát meg tudjuk spórolni.

A fa ablak megfelelő választás lehet az olyan Somogy megyei településeken is, mint amilyen Kaposvár, Siófok, Marcali, Barcs, Nagyatád, Balatonboglár, Csurgó, Fonyód, Balatonlelle, Tab, Nagybajom, Lengyeltóti, Kadarkút, Zamárdi, Balatonföldvár vagy Igal.

Milyen karbantartási műveleteket kell elvégeznünk a fa ablakokon?

Akár natúr, akár felületkezelt fa ablakot választunk, a lazúrt 5-6 évente érdemes felfrissíteni. Mivel ez a réteg gondoskodik a fa állapotának megőrzéséről, nem szabad megfeledkezni róla.

Ettől a művelettől sem kell tartanunk, hiszen egy ecset segítségével könnyedén fel lehet vinni a lazúrréteget. Ezt a folyamatot a műanyag ablakok esetében nem kell elvégezni, de ez ne tartson vissza minket attól, hogy fa ablakot válasszunk. A műanyag ablakot ugyan felület kezelni nem kell, de bizonyos karbantartási folyamatokat célszerű ezeken is elvégezni, akárcsak a fa ablakok esetében.

fa ablak, fa nyílászáró, fa ablakok, fa nyílászárók, fa ajtó, fa ajtók

A gumiszigeteléseket évente kétszer érdemes áttörölni, akár fa, akár műanyag ablakról van szó. Ehhez a glicerin a legjobb, egy puha rongy segítségével töröljük át, így a tömítő gumi puha marad.

Ez azért fontos, mert ha megkeményedik a tömítőgumi, a szigetelés meggyengül. A glicerin bármelyik patikában beszerezhető, olcsó is, hiszen a legkisebb kiszerelés is elengedő, hogy áttöröljük a gumiszigeteléseket.

A zárszerkezet is érdemes évente két alkalommal beolajozni, hogy csökkentsük a vasalat kopását.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!