A fa ablak tényleg drágább, de jobb is az olyan Fejér megyei településen, mint Csákvár?

Melyik ablak esetében üti fel a fejét a penész a Zala megyei Lentiben?
2020-08-23
garázskapu, szekcionált garázskapu, garázsajtó, szekcionált garázsajtó, eurodoor
Miért válasszunk szekcionált garázskaput a hagyományos megoldások helyett a Vas megyei Őriszentpéteren?
2020-08-30
Összes

A fa ablak tényleg drágább, de jobb is az olyan Fejér megyei településen, mint Csákvár?

fa ablak, fa nyílászáró, fa ablakok, fa nyílászárók, fa ajtó, fa ajtók

Milyen szép is, egy természetes, megmunkált fa ablakkeret, ami már ránézésre is otthonos hangulatot teremt, és boldogan nézegetjük évekig.

Amikor a nyílászáró cserére kerül a sor, vágyakozva figyeljük a fa ablakokat, aztán az árukra pillantva elbizonytalanodunk, hogy valóban megér-e nekünk ennyit egy fa ablak? Persze a jó minőséget mindig meg kell fizetni, de vajon jobb is, mint egy műanyag nyílászáró? Aztán meghalljuk, hogy pár évente gondoskodásra is szorul, és már el is megy a kedvünk tőle.

Sajnos sokan vannak így a fa nyílászárókkal az olyan Fejér megyei településeken is, mint amilyen Székesfehérvár, Dunaújváros, Mór, Sárbogárd, Bicske, Gárdony, Ercsi, Enying, Polgárdi, Pusztaszabolcs, Martonvásár, Velence, Csákvár, Rácalmás, Aba, Bodajk, Adony vagy akár Lovasberény.

Pedig egy szép, lazúrozott fa ablaknak nincsen párja. Ha jól belegondolunk, igenis megéri az árát. Egy természetesen anyagról van szó, ami tartós és szép marad évekig, és még a színét is meg tudjuk változtatni, ha úgy tartja kedvünk.

Nem kell attól tartanunk, hogyha átfestjük a ház falát, akkor csak olyan színt választhatunk, ami passzol az ablakkerethez, hiszen a fa nyílászárókat is könnyedén átfesthetjük. Emellett a karbantartásra sem szabad úgy gondolnunk, hogy sok munka, hiszen mindössze egy kis festésről van szó.

Miben más egy fa ablak karbantartása, mint egy műanyag ablaké?

A fa ablakról azért kell sűrűbben gondoskodni, mint egy műanyag ablakról, mert a lazúr a fa ablakkeret felületén kifakulhat. Ez érthető, hiszen ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért 5-6 évente érdemes átkenni, hogy sokáig szép és tartós maradhasson.

A műanyag ablakok esetén erre valóban nincs szükség. Ugyanakkor a többi karbantartási munkát a műanyag ablakok esetén is el kell végezni. Ugyebár mosni mindegyik ablakot kell, akár fa, akár műanyag ablak.

műanyag nyílászáró, műanyag nyílászárók, műanyag ablak, műanyag ablakok, műanyag ajtó, műanyag ajtók

Emellett évente érdemes a zárakat és a zsanérokat megolajozni, főleg, ha sokat nyitogatjuk az ablakokat. Emellett a gumit is érdemes áttörölni, illetve glicerinnel átitatott ronggyal felfrissíteni, hiszen így meg tudjuk védeni, hogy megrepedjen vagy töredezni kezdjen.

Ezt a folyamatot is érdemes évente megismételni. Akármilyen is az ablak, mindenképp igényel némi odafigyelést, és bár a fa ablak egy kicsit többet is, mint a műanyag nyílászáró, ez ne legyen komoly ellenérv, hiszen a természetes hatás és a hangulatos otthon megéri.

Ha segítségre van szüksége a döntésben, akkor hívja szakértőnket! Kérdezzen, informálódjon még ma! Munkatársunk várja hívását, de természetesen bármikor kérheti kollégánk ingyenes visszahívását is!